Τεχνική Ενημέρωση

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Παρακάτω ακολουθούν σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι αθλητές που πρόκειται να συμμετάσχουν στον αγώνα. Μεγάλο μέρος της τεχνικής ενημέρωσης αναφέρεται σε σημαντικούς κανονισμούς του αγώνα ενώ αρκετές ακόμα πληροφορίες χρηστικού περιεχομένου περιέχονται στην Ενημέρωση. Η καταχώρηση των θεμάτων έγινε με αλφαβητική σειρά και η ανανέωσή του καταλόγου γίνεται σε τακτά διαστήματα με ενσωμάτωση χρήσιμων πληροφοριών.

1. ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΑ: Μπορεί να συμβεί μόνο σε κατάσταση εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών (ισχυρής καταιγίδας, νεροποντής) και θα διαρκέσει μέχρι τη βελτίωση των δυσμενών συνθηκών.

2. ΑΠΟΒΟΛΗ: Κάθε αθλητής που αποβάλλεται από τον αγώνα εξαιτίας παραπτώματος, με υπόδειξη εξουσιοδοτημένου κριτή της Διοργάνωσης, είναι υποχρεωμένος να διακόπτει την προσπάθειά του και να παραδίδει τον αριθμό του επιτόπου, στον κριτή που τον απέβαλε. Ανυπακοή ή απρεπής συμπεριφορά σε κριτή, μπορεί κατά περίπτωση να σημάνει και την μακροχρόνια αποβολή του από τον αγώνα.

3. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν το νωρίτερο σε 10 ημέρες από την ημέρα του αγώνα, προκειμένου να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Μέχρι τότε τα δημοσιευμένα αποτελέσματα θα θεωρούνται προσωρινά.

4. ΑΡΙΘΜΟΣ (ΒΙΒ): Όλοι οι αγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον αριθμό αγώνα (bib) στο στήθος τους, διαφορετικά δεν πρόκειται να τύχουν καταγραφής (με ότι αυτό σημαίνει) και τροφοδοσίας στους σταθμούς και θα αντιμετωπιστούν ως ξένοι προς τον αγώνα. Μόνο σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά μπουφάν πάνω από τη μπλούζα του δικαιούται να αποκρύπτει τον αριθμό του, είναι όμως υποχρεωμένος να το επιδείξει σε όλα τα σημεία καταγραφής των αθλητών. Απαγορεύεται η αλλοίωση του αριθμού (κόψιμο, δίπλωμα, μουτζούρωμα κλπ) με την επιβολή αντίστοιχης ποινής.

5. ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ: Θα μπορούν να εκτυπωθούν από τους ίδιους τους αθλητές μέσα από την ιστοσελίδα, μόλις οριστικοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα του αγώνα (θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση). Η διοργάνωση δεν θα εκδώσει διπλώματα.

6. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ: Ο αθλητής που εγκαταλείπει για οποιοδήποτε λόγο τον αγώνα, ακόμη κι όταν αποκλείεται λόγω χρόνου, είναι υποχρεωμένος να παραδώσει τον αριθμό και το τσιπ χρονομέτρησής του στο Σταθμό.

7. ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Λόγω των ειδικών μέτρων που ισχύουν φέτος και με βάση το πρωτόκολλο της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν 2 (δυο) αγώνες Olympus Marathon. Ώρα εκκίνησης για των Olympus Marathon 1 θα είναι 5.30 και στον Olympus Marathon 2 η 7.20 στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Εκκινήσεις θα πραγματοποιηθούν ανά 50άδας με διαφορά 10 λεπτών μεταξύ τους. Η μεταφορά των αθλητών με λεωφορεία της διοργάνωσης από το Λιτόχωρο (Πάρκο) προς το Δίον, θα γίνεται από τις 4:30 μέχρι τις 6:00.

8. ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: Η Διοργάνωση θα καταγράψει σε δύο ή και περισσότερα σημεία της διαδρομής, τον εξοπλισμό που φέρουν πάνω τους οι αθλητές (μπατόν). Η καταγραφή θα γίνει προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των σχετικών κανονισμών και θα συμβάλλει στην τελική διαμόρφωση των αποτελεσμάτων. Επίσης, στο πρώτο τμήμα (Δίον-Κορομηλιά) θα υπάρξει απροειδοποίητος έλεγχος για χρήση μπατόν, η οποία και απαγορεύεται σε αυτό το τμήμα (οι παραβάτες του συγκεκριμένου κανονισμού θα αποβάλλονται επιτόπου).

9. ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ: Στους σταθμούς Οροπέδιο και Πριόνια, γιατρός θα αποφαίνεται για την ικανότητα αθλητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Σε περίπτωση που ο γιατρός γνωματεύσει αδυναμία του αθλητή να συνεχίσει, ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να σταματήσει και να παραδώσει τον αριθμό του, θεωρείται δε ότι εγκατέλειψε τον αγώνα.

10. ΚΥΠΕΛΛΟ ΥΔΡΟΔΟΣΙΑΣ – ΣΑΚΟΥΛΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει το δικό του κύπελλο για να μπορεί να σερβίρεται τη δικαιούμενη ποσότητα υγρών στους Σταθμούς. Λόγω των ειδικών συνθηκών που ισχύουν φέτος, οι αθλητές θα έχουν μαζί τους σακουλάκι poly pack (θα παρέχει η διοργάνωση), ώστε οι εθελοντές των σταθμών θα προμηθεύουν τους αθλητές με την τροφοδοσία. Απαγορεύεται οι αθλητές να αγγίξουν την τροφοδοσία. Η Διοργάνωση δεν προσφέρει τα υγρά σε πλαστικά κύπελλα μιας χρήσης.

11. ΜΕΤΑΛΛΙΑ: Σε όλους τους αθλητές που τερματίζουν εμπρόθεσμα, απονέμεται μετάλλιο. Σε περίπτωση εκ των υστέρων ακύρωσης κάποιου αθλητή, θα του ζητηθεί να επιστρέψει το μετάλλιο στη Διοργάνωση. Άρνηση επιστροφής του μεταλλίου συνεπάγεται τον δια βίου αποκλεισμό του. Μόνο για φέτος τα μετάλλια θα δίνονται μέσα σε σακούλα μαζί με νερό, αναψυκτικό και κρύο ελαφρύ γεύμα.

12. ΜΠΑΤΟΝ: Επιτρέπεται η χρήση τηλεσκοπικών μπατόν μόνο. Οι αθλητές που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν μπατόν, θα μπορούν να τα παραδώσουν στην γραμματεία κατά την παραλαβή του πακέτου συμμετοχής ώστε ή διοργάνωση να τα μεταφέρει στο σταθμό Κορομηλιά. Όσοι αθλητές χρησιμοποιήσουν μπατόν, είναι υποχρεωμένοι να τα μεταφέρουν από την εκκίνηση μέχρι και τον τερματισμό. Η χρήση μπατόν επιτρέπεται μόνο μετά το Σταθμό της Κορομηλιάς (Κ-10), για λόγους ασφάλειας (αποφυγή τραυματισμών των άλλων αθλητών). Μέχρι εκεί όσοι φέρουν μπατόν, υποχρεούνται να τα μεταφέρουν μαζεμένα. Θα γίνει καταγραφή όσων μεταφέρουν μπατόν, σε μη προσδιορισμένα σημεία της διαδρομής. Παράβαση των παραπάνω, τιμωρείται με αποκλεισμό.

13. ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΧΡΟΝΙΚΑ): Καθορίζονται τέσσερα (4) χρονικά όρια ως εξής: α) Κορομηλιά 2:20 ώρες, β) Πετρόστρουγκα 3:40 ώρες, γ) Πριόνια 7:30 ώρες, δ) Καστάνα 8:45 ώρες. Το όριο έγκυρου τερματισμού είναι στις 10:00 ώρες ακριβώς (καθαρός χρόνος) στη γραμμή του τερματισμού. Όσοι αθλητές περάσουν μετά τα καθορισμένα όρια τους συγκεκριμένους σταθμούς, θεωρούνται άκυροι και εκτός αγώνα

14. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ: Εφόσον κάποιος αθλητής ενημερωθεί ότι αποβάλλεται από τον αγώνα για κάποιο παράπτωμα, είναι υποχρεωμένος να παραδώσει επιτόπου τον αριθμό του και το τσιπ χρονομέτρησης. Σε περίπτωση απειθαρχίας κινδυνεύει να τιμωρηθεί με δια βίου αποκλεισμό.

15. ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ: 1) απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή, 2) απρεπής συμπεριφορά κατά διοργανωτών ή συναγωνιζόμενων, 3) χρήση μπατόν μέχρι Κορομηλιά, 4) εγκατάλειψη μέρους εξοπλισμού στη διαδρομή (μπατόν), 5) συντόμευση διαδρομής, 6) συνοδεία στον αγώνα (pacers), 7) τροφοδοσία ή υποστήριξη σε σημεία εκτός Πριονιών & Μοναστηριού, 8) απώλεια σημείου ελέγχου, 9) απώλεια αριθμού αγώνα.

16. ΠΑΣΤΑ ΠΑΡΤΥ: Με βάση το πρωτόκολλο του Olympus Marathon 2021 (δεν θα υπάρχει προ-αγωνιστικό γεύμα (pasta party).

17. ΠΟΙΝΕΣ: Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται για παραπτώματα στον αγώνα, είναι αυτή της αποβολής (disqualification) και επιβάλλεται είτε επιτόπου, είτε και μετά το τέλος του αγώνα, με τη μορφή της απόρριψης από τα τελικά αποτελέσματα. Σοβαρό παράπτωμα επισύρει και δια βίου αποκλεισμό από τον ΟΜ (εξαπάτηση διοργανωτών, απρεπής και βίαιη συμπεριφορά κατά συναθλητών ή διοργανωτών, ανυπακοή σε υπόδειξη ή αποβολή).

18. ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΙΣ: Κάθε αθλητής που ενημερώνεται ότι θα τύχει προσπέρασης, οφείλει να παραχωρήσει χώρο στον αθλητή που επιδιώκει να προσπεράσει.

19. ΣΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΗ: Περιέχει ρουχισμό και άλλα προσωπικά αντικείμενα του αθλητή και παραδίδεται στη διοργάνωση λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα. Με ευθύνη της διοργάνωσης μεταφέρεται από την εκκίνηση στον τερματισμό. Πρέπει να φέρει το μικρό πινακίδιο με τον αριθμό του, ώστε να μπορεί να του παραδοθεί στον τερματισμό.

20. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Η σηματοδότηση της διαδρομής θα είναι αραιή, καθώς το μονοπάτι είναι καλογραμμένο και χρησιμοποιείται από πολλούς πεζοπόρους. Έμφαση θα δοθεί σε διασταυρώσεις και στη χιλιομετρική σηματοδότηση.

21. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Απόρριψη σκουπιδιών κατά μήκος της διαδρομής, τιμωρείται με αποκλεισμό. Πρόνοια όλων πρέπει να είναι η προστασία της φύσης από τη ρύπανση.

22. ΣΥΝΟΔΕΙΑ: Στη διάρκεια του αγώνα δεν επιτρέπεται η συνοδεία των αθλητών από πρόσωπα που δεν φέρουν αριθμό αγώνα. Συνοδεία αθλητή θεωρείται εξωτερική υποστήριξη και τιμωρείται με αποκλεισμό. Η συνοδεία του αθλητή από οικεία πρόσωπα στα τελευταία μέτρα της διαδρομής επιτρέπεται.

23. ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Απαγορεύεται η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής από μέρη που επισημαίνονται από τη Διοργάνωση, με ποινή αποκλεισμού. Προμελετημένη εξαπάτηση με μεταφορά του αθλητή σε μεγάλες αποστάσεις, τιμωρείται με αποκλεισμό δια βίου.

24. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΡΟΗ): 200 μέτρα πριν τον τερματισμό, εθελοντής της διοργάνωσης θα υπενθυμίζει στους αθλητές να φορέσουν την μάσκα την οποία θα έχουν μαζί τους σε όλη την διαδρομή του αγώνα. Οι αθλητές περνώντας τη γραμμή του τερματισμού ακολουθούν την εξής ροή: Παραλαβή σακούλας τερματισμού που περιέχει μετάλλιο, μπουκάλι νερού ή αναψυκτικών και κρύο σάντουιτς (το παρόν ισχύει μόνο για φέτος λόγω πρωτοκόλλου). Ο κάθε αθλητής δεν θα μπορεί να παραμένει στον χώρο του τερματισμού πάνω από 10λεπτά. Το ιατρικό επιτελείο θα αντιμετωπίζει έκτακτα και τακτικά περιστατικά (αφυδάτωση, υπογλυκαιμία, μικροτραυματισμοί, διαστρέμματα κλπ). Οι αθλητές θα μπορούν να δροσιστούν καταρχήν με τρεχούμενο κρύο νερό στις υπαίθριες βρύσες του Πάρκου.

25. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Τζελ, σνακς, ηλεκτρολύτες και νερό στους κεντρικούς Σταθμούς (Κορομηλιά, Πετρόστρουγκα, Οροπέδιο, Πριόνια, Καστάνα). Στους υπόλοιπους Σταθμούς, μόνο νερό και ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες προσφέρονται σε συγκεκριμένη ποσότητα (250ml) σε όλους τους Σταθμούς, το ίδιο και το νερό στους απομακρυσμένους Σταθμούς. (https://www.olympus-marathon.com/o-agonas/trofodosia)

26. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Για λόγους ασφάλειας, ενδέχεται σε περίπτωση κακοκαιρίας να τροποποιηθεί η διαδρομή του αγώνα, ενώ ο αγώνας θα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορεί ακόμη η τροποποίηση να προσδιοριστεί και πριν από την εκκίνηση κι ενώ θα έχει δοθεί ήδη αναβολή της εκκίνησης του αγώνα για λόγους δυσμενών καιρικών συνθηκών.

27. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Η εξωτερική υποστήριξη από πρόσωπα ξένα προς τον αγώνα, επιτρέπεται στην Πετρόστρουγκα, το Οροπέδιο, το καταφύγια Α΄, στα Πριόνια και στο Μοναστήρι. Όλοι οι αθλητές ωστόσο, μπορούν να παραδώσουν στο χώρο της εκκίνησης μικρό σάκο ή δοχείο, που θα αναγράφεται ο αριθμός τους, προκειμένου να τους δοθεί στα Πριόνια, με ευθύνη της Διοργάνωσης.

29. ΚΑΙΡΟΣ: Ο καιρός αναμένετε να είναι αρκετά ζεστός. Έξτρα νερά έχουμε τοποθετηθεί σε όλους τους σταθμούς.

30. ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ: Θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα χρονομέτρησης της Championchip.

31. ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ: Σε γενικές γραμμές το μονοπάτι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και με σχετικά πυκνή σήμανση. Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί στα :

 • Ζωνάρια (κμ 21 έως 25) : λόγω της μορφολογίας του εδάφους με πολύ σαθρή πέτρα και στενό μονοπάτι.
 • Ξύλινα Σκαλοπάτια : υπάρχουν αρκετά ξύλινα σκαλοπάτια που προεξέχουν οι βέργες στήριξης. Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
 • Ξύλινα Γεφύρια (κμ 31 έως 42) : σε περίπτωση βροχής, οι γέφυρες γλιστράνε πολύ.  

 

Μερικές Πληροφορίες από την γραμματεία του αγώνα Olympus Marathon

 
Η Γραμματεία του Olympus Marathon θα είναι ανοιχτή την Πέμπτη 24/6 από τις 18:00 έως τις 21:00 και την Παρασκευή 28/6 από τις 10:00 έως 22:00 και θα βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου από όπου θα παραλάβατε το πακέτο συμμετοχής.

 

Θα υπάρχει συνεργείο από την πιστοποιημένη εταιρεία First Aid Ambulance για όποιον αθλητή επιθυμεί να κάνει Rapid-test με κόστος 10 ευρώ.

Για την παραλαβή του πακέτου θα χρειαστεί :

 1. Ταυτότητα
 2. Βεβαίωση αρνητικού rapid ή pcr τεστ (θα παραδοθεί στην γραμματεία για  μελλοντικό έλεγχο από την ΓΓΑ)
 3. Υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση με τους όρους του υγειονομικού πρωτοκόλλου

 

Το πακέτο θα περιέχει:

 • Bib Number
 • Μπλούζα
 • Αναμνηστικά της διοργάνωσης
 • Καρτελάκι Baggage
 • Καρτελάκι Bag Drop
 • Σακουλάκι poly pack για παραλαβή τροφοδοσίας από τους σταθμούς
 • Καρτελάκι – εισιτήριο για αναχώρηση στο Δίον (εκκίνηση)

Μπατόν πεζοπορίας: Οι αθλητές που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν μπατόν, θα τα παραλάβουν από την Κορομηλιά ΚΜ-10, όπου εκεί θα μεταφερθούν με ευθηνή της διοργάνωσης. Οι αθλητές που θα κάνουν χρήση μπατόν, θα πρέπει να τα παραδώσουν στην γραμματεία κατά την παραλαβή του πακέτου συμμετοχής. Εκεί θα σφραγιστεί με ένα αυτοκόλλητο που θα αναγράφετε ο αριθμός συμμετοχής bib του ιδιοκτήτη. Στην κατάβαση, το μοναδικό σημείο που θα μπορεί να αφήσει τα μπατόν είναι ο Σταθμός Πριόνια ΚΜ-31. Αλλιώς θα πρέπει να τα κρατήσει μέχρι τον τερματισμό. Στο πρώτο τμήμα της διαδρομής, στο οποίο δημιουργείται η μεγαλύτερη συμφόρηση αθλητών (Εκκίνηση έως Κορομηλιά ΚΜ-10) η χρήση μπατόν απαγορεύεται αυστηρά, για λόγους ασφάλειας. Υποχρεωτικά, κάθε αθλητής θα χρησιμοποιήσει τα μπατόν του από τον σταθμό Κορομηλιά. Η χρήση μπατόν στο πρώτο τμήμα, τιμωρείται με αποκλεισμό.

Συντομεύσεις διαδρομής: Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και θα τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σε συγκεκριμένα τμήματα του μονοπατιού, τα οποία δείχνουν ένα απαγορευμένο κόψιμο/διαδρομή. Στο αλπικό τμήμα της διαδρομής επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικών στροφών του μονοπατιού, εκεί που είναι προφανής ο κατακερματισμός του μονοπατιού από τη χρήση του.

Bag Drop : Όσοι αθλητές επιθυμούν να έχουν κάποια πράγματα στο σταθμό νούμερο 9 «Πριόνια», στο 31,2km της διαδρομής, θα πρέπει να κρεμάσουν στην τσάντα τους το καρτελάκι Bag Drop και να το αφήσουν σε μέρος που θα ανακοινωθεί το πρωί της εκκίνησης, στο Δίον. Οι τσάντες στα Πριόνια θα επιστρέψουν στο Λιτόχωρο το μεσημέρι, μετά το κλείσιμο του σταθμού.

Baggage : Όσοι αθλητές επιθυμούν να έχουν κάποια πράγματα στον τερματισμό, στο Λιτόχωρο, θα πρέπει να κρεμάσουν στην τσάντα τους το καρτελάκι Baggage και να το αφήσουν σε μέρος που θα ανακοινωθεί το πρωί της εκκίνησης, στο Δίον. 

Departure for Dion : Με αυτό το καρτελάκι οι αθλητές θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο της διοργάνωσης που θα βρίσκεται μπροστά από το Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου και θα αναχωρήσει για την εκκίνηση του αγώνα στο Δίον. Οι αθλητές θα πρέπει να είναι συνεπής στην ώρα που θα αναγράφεται στο καρτελάκι. Όσοι αθλητές μένουν εκτός Λιτοχώρου, σε παραλιακή περιοχή, το λεωφορείο που θα αναχωρήσει στις 4:10 από το Λιτόχωρο θα περάσει παραλιακά και θα τους παραλάβει από το μέρος που θα δηλώσουν στην γραμματεία. Όλες οι αναχωρήσεις των λεωφορείων ξεκινούν από τις 4:30 έως τις 6:00. Όσοι αθλητές θα μεταφερθούν στην εκκίνηση με δικό τους όχημα, παρακαλούνται να είναι στον χώρο της εκκίνησης έως τις 6.00.

 

Λόγω των αυστηρών κανόνων της ΓΓΑ, προ-αγωνιστικό γεύμα (pasta party), καθώς και μετ-αγωνιστικό γεύμα δεν θα πραγματοποιηθεί. Συσκευασμένο ελαφρύ γεύμα θα δοθεί την σακούλα του κάθε αθλητή που θα τερματίζει.

Η τεχνική ενημέρωση του Olympus Marathon θα γίνει ηλεκτρονικά μέσο την σελίδας μας στο Facebook και την επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης

Ευχόμαστε σε όλους τους αθλητές καλό και ασφαλή αγώνα.