Πόσο επαρκής είναι η τροφοδοσία στη διαδρομή;

Απάντηση

Η τροφοδοσία των αθλητών έχει σχεδιαστεί ώστε να ικανοποιούνται με επάρκεια οι ανάγκες τους στη διάρκεια του αγώνα, άσχετα με την τελική τους επίδοση. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνεται μέριμνα για τις διατροφικές συνήθειες τόσο των αθλητών υψηλών επιδόσεων, οι οποίοι έχουν προτίμηση σε ειδικά αθλητικά προϊόντα, όσο και εκείνων που συμμετέχουν μόνο για τον τερματισμό και προτιμούν ένα περισσότερο "φυσικό" τρόπο αθλητικής διατροφής.
Στους 12 σταθμούς του αγώνα, κάποιος αθλητής μπορεί να βρει οτιδήποτε θα χρειαζόταν για μια προσπάθεια με διάρκεια μέχρι 12 ή και περισσότερες ώρες. Νερό προσφέρεται σε όλους τους σταθμούς (μεταξύ 11ου & 12ου σταθμού έχει προστεθεί και ένας ακόμη, όπως επίσης και ένας μεταξύ 12ου και τερματισμού), σε μερικούς όμως είναι περιορισμένη η προσφερόμενη ποσότητα, εξαιτίας της δυσκολίας μεταφοράς των υλικών. Τέτοιοι σταθμοί είναι οι: 5ος (Πετρόστρουγκα), 6ος (Σκούρτα), 7ος (Οροπέδιο) και 12ος (Πόρτες). Επιπλέον, σε όλους τους σταθμούς προσφέρεται ισοτονικό διάλυμα ηλεκτρολυτών, για να αντικατασταθούν τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χάνονται με την εφίδρωση των αθλητών.
Στο θέμα της στερεάς τροφής, προσφέρονται ειδικά τζελ ενέργειας, όπως και αντίστοιχες μπάρες (σοκολάτες). Πέρα από τα ειδικά αθλητικά παρασκευάσματα, προσφέρονται σχεδόν σε όλους τους σταθμούς κάποια από τα παρακάτω: αποξηραμένοι καρποί (βερίκοκα, σταφίδες, σύκα), νωπά φρούτα (μπανάνες, ροδάκινα), παστέλι, καραμέλες ενέργειας, ξηροί αλατισμένοι καρποί (φυστίκια) και τέλος, ακόμα και σάντουϊτς με τυρί και αλλαντικό.  
Συστήνεται γενικά σε όλους τους αθλητές και ειδικά στους πιο αργούς απ αυτούς (επιδόσεις πάνω από 8 ώρες) να μεταφέρουν πάνω τους μια μικρή έστω ποσότητα ισοτονικού υγρού, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της μεγάλης διάρκειας του αγώνα.
Οι αθλητές μπορούν να παραδώσουν στη διοργάνωση δικές τους συσκευασίες υγρής ή στερεάς τροφής, που θα τους παραδοθεί στον Σταθμό-9 (ΚΜ-31).

Κατηγορία ερώτησης