Ειδήσεις Χ. Ενιπέα

 

Όπως είναι γνωστό και μετά την ψήφιση του ΠΔ για τις προστατευόμενες ζώνες στον Όλυμπο, ένα κομμάτι της διαδρομής μας περνάει μέσα από τη Ζώνη Α του Εθνικού Δρυμού. Το κομμάτι αυτό ξεκινάει από τη γέφυρα της Καστάνας με φορά προς το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, μέσω του Ε4.

 

 

Με βάση τα παραπάνω, ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί. Έτσι η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε την τροποποίηση της παλιάς διαδρομής.

Περιληπτικά η νέα διαδρομή κινείται αρχικά σε κομμάτι του Melindra trail με φορά προς το γραφείο πληροφοριών του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και στη συνέχεια από τη θέση Κοκκινόγιες (κιόσκι) μπαίνει σε μονοπάτι στη ράχη για καταφύγιο Μπουντόλας, παράλληλα με το ρέμα Γκαλντριμά. Φτάνοντας στο καταφύγιο Μπουντόλας, παίρνουμε πορεία προς Χανδόλια και κατηφορίζουμε τη Ζηλνιά με φορά προς το εστιατόριο " Μύλοι", όπου θα είναι ο κεντρικός σταθμός και το σημείο αποκλεισμού.

Στη συνέχεια και για να μη χαθεί η έννοια του Χειμωνιάτικου Ενιπέα, η διαδρομή μέσω του Ε4 ανηφορίζει για Καστάνα και όταν φτάσει εκεί συνεχίζει την ανηφόρα για Γκόλνα, ακολουθόντας ανάποδα την παλιά διαδρομή του Χειμωνιάτικου Ενιπέα.

Το επόμενο διάστημα και αφού γίνει ο τελικός έλεγχος με τις απαιτούμενες διορθώσεις, θα δημοσιευθεί και το αναλυτικό στίγμα με τα τελικά χιλιόμετρα, την υψομετρική διαφορά, καθώς και τα όρια αποκλεισμού.

 

Ενδεικτικά μιλάμε για μια διαδρομή:

  • Με πάνω από 22 κμ
  • Και περίπου 1700 μ υψομετρικής.
  • Μέγιστο υψόμετρο 1050μ.

 

Από την Οργανωτική Επιτροπή του Χ. Ενιπέα

Λιτόχωρο 17 Αυγούστου 2022

Τετ, 08/17/2022 - 18:58

14ος Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2019, ένας επιτυχημένος αγώνας

υψηλών απαιτήσεων και επιδόσεων.

 

 

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στις 8 Δεκεμβρίου 2019, ο 14ος Χειμωνιάτικος Ενιπέας και τα 5α Ολύμπια Μονοπάτια-Veronica Edition 2019, 11km. Σύμμαχος της επιτυχίας ήταν ο αίθριος καιρός, ο οποίος χάρισε σε αθλητές και επισκέπτες μοναδικές εικόνες του Ολύμπου  αναδεικνύοντας τις χιονισμένες κορυφές του.

 

14οs Χειμωνιάτικοs Ενιπέas

 

Ο X.E. έχει πλέον καθιερωθεί στο ετήσιο καλεντάρι των αθλητών του ορεινού τρεξίματος τον οποίο και κατατάσσουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για την άρτια και ποιοτική διοργάνωσή του. Για άλλη μια χρονιά οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με τα μεγαλύτερα ονόματα του ορεινού τρεξίματος να παίρνουν εκκίνηση  στο Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου. Όλοι οι δρομείς έτρεξαν στον αγαπημένο τους Ενιπέα και κατάφεραν να τερματίσουν σε έναν αγώνα υψηλών απαιτήσεων και συναγωνισμού.

Η πανέμορφη διαδρομή σε συνδυασμό με τον ανέλπιστα λόγω εποχής ωραίο καιρό χάρισε στους αθλητές μοναδικές εικόνες του Ολύμπου στο μαγευτικό Φαράγγι του Ενιπέα, στην προσήλια πλευρά του βουνού με θέα προς τις κορυφές και τη θάλασσα του Θερμαϊκού αλλά και μέσα στα σηματοδοτημένα και καθαρά μονοπάτια της διαδρομής και τις ασφαλείς γέφυρες του Φαραγγιού.

Στην εκκίνηση του αγώνα βρέθηκαν περίπου 630 αθλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας ανάμεσα στους οποίους και οι επιφανέστεροι της κοινότητας του  ορεινού τρεξίματος. Στους τερματισμούς του αγώνα σημειώθηκαν υψηλές επιδόσεις φέρνοντας ως πρώτο νικητή τον Δημήτρη Σελέτη της Kassimis Training  με ρεκόρ διαδρομής 2.00.16, δεύτερο νικητή τον  Φώτη Ζησιμόπουλο της Kasimis Training  με χρόνο 2.01.22 και τρίτο νικητή τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο της Salomon Hellas  με χρόνο 2.01.51. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Δήμητρα Τσαλοκώστα με χρόνο 2.30.48, δεύτερη η Μαρία Μαλάι της La Sportiva Team Greece με χρόνο 2:32:28 και τρίτη η  Άννα Μαργαρίτη της ομάδας VASKOSTEAM με χρόνο 2.46.07.

 

Για έβδομη χρονιά στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα βραβεύτηκαν και οι ηλικιακές κατηγορίες σημειώνοντας και εδώ πολύ καλές επιδόσεις. Στην ηλικιακή κατηγορία Μ18 την πρώτη θέση κατέλαβε ο Κωνσταντίνος Παραδεισόπουλος της Dynafit/Kasimis Training με χρόνο 2.11.18,  τη δεύτερη θέση ο Αντώνιος Βούτσινος της Tsiaras Training Team με χρόνο 2.19.52 και τη τρίτη θέση ο Δημήτριος Σαραγάς της Lesvosrunners με χρόνο 2.42.14.

 

Στην ηλικιακή κατηγορία πρώτος ο Δημήτρης Σελέτης, δεύτερος ο Φώτης Ζησιμόπουλος και τρίτος ο Αθανάσιος Παγουνάδης της Salomon Hellas (2.02.42). Στην ηλικιακή κατηγορία M40 την πρώτη θέση κατέλαβε Δημήτρης Θεοδωρακάκος, την δεύτερη θέση ο Βασίλειος Αζέλης της Ursa Team (2.25.04) και την τρίτη θέση ο Ιωάννης Κουρκουρίκης της Salomon Hellas  (2:28:23). Στην ηλικιακή κατηγορία Μ50 τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν οι αθλητές Χαράλαμπος Σαργέδος της The Runners Project (2.31.33), Sylvian Gobel της ομάδας Σ.Δ. Ιωαννίνων (2:45:30), και Λάζαρος Μποτέλης της Giosos Apostolidis Refuge (2:48:36). Στην ηλικιακή κατηγορία Μ60 βραβεύτηκε πρώτος ο Κωνσταντίνος Παρίζας της ομάδας ΝΑΟΥΣΑ ΒΕΡΜΙΟ TRAIL με ατομικό  ρεκόρ 3:04:24, δεύτερος ο Αριστοτέλης Διλιντάς της B&R Outsourcing (3.09.54) και τρίτος της κατηγορίας ο Χρήστος Τσιαργαλής της Olympus Marathon Running Τeam (3.12.55). Τέλος, στην ηλικιακή κατηγορία Μ70+ βραβεύτηκε πρώτος νικητής ο Νικόλαος Τάμης της SCSW ATTENDOR με χρόνο 4.00.52.

 

Στις γυναίκες την πρώτη θέση στην ηλικιακή κατηγορία W18 κατέκτησε η Παναγιώτα Ράπτη της my athlete-chozen team (3:15:21). Στην ηλικιακή κατηγορία W πρώτη η Μαρία Μαλάι, δεύτερη η  Άννα Μαργαρίτη και τρίτη η Ανδριάννα Βασιλάτου. Στην ηλικιακή κατηγορία W40 πρώτη η Δήμητρα Τσαλοκώστα, δεύτερη η Σουλτάνα Τόκα της All Terrain Runners (3.07.28) και τρίτη η Βούλα Κατσαβού της Kasimis Training με χρόνο 3.14.38. Ενώ στην ηλικιακή κατηγορία W50 βραβεύτηκε πρώτη νικήτρια η Βασιλική Καρπούζα (3.06.15), δεύτερη νικήτρια η Κέλλυ Καραβίτη (3.33.38) και τρίτη νικήτρια Dragana Cejovic (3.38.51).

 

Ιδιαίτερα έντονος και υψηλού επιπέδου ήταν ο συναγωνισμός στην κατηγορία του ομαδικού. Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα Salomon Hellas, την δεύτερη θέση η Kasimis Training και την τρίτη η Baliotis Team.

 


 

5α Ολύμπια Μονοπάτια 11km-Veronica Edition.

 

Μια όμορφη αγωνιστική νότα έδωσε και ο μικρότερος αγώνας της διοργάνωσης, τα Ολύμπια Μονοπάτια αφιερωμένος στο σπάνιο φυτό του Ολύμπου Veronica thessalica. Διεξήχθη για δεύτερη φορά φέτος σε χειμωνιάτικο φόντο, ενώ είχε προηγηθεί η διεξαγωγή του άλλες τρεις φορές στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Olympus Marathon. Με 230 αθλητές και αθλούμενους δόθηκε η εκκίνησή του, λίγα λεπτά μετά την εκκίνηση του Χειμωνιάτικου Ενιπέα. Οι αθλητές απόλαυσαν τη διαδρομή παίρνοντας μια μικρή γεύση από την αίγλη του Ολύμπου.

Η διοργάνωση βράβευσε τους τρεις πρώτους νικητές και τις τρεις πρώτες νικήτριες του αγώνα με αναμνηστικό έπαθλο. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος νικητής στα 5α Ολύμπια Μονοπάτια ήταν ο Ευάγγελος Παπάς (00.56.09), δεύτερος ο Χρήστος Κυριαζάκος (00.58.26), και τρίτος ο Αθανάσιος Κότσανης (00.58.35). Ενώ στις γυναίκες, την πρώτη θέση του βάθρου κατέκτησε η Νικολέτα Τζαβάρα (01.07.02), τη δεύτερη η Ειρήνη Κουτσιμάνη (01.09.40),  και τη τρίτη η Νατάσα Σπανού. (01.09.58).

 

Η οργανωτική επιτροπή του Χειμωνιάτικου Ενιπέα θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες που τίμησαν με την παρουσία τους τον 14ο Χειμωνιάτικο Ενιπέα και τα 5α Ολύμπια Μονοπάτια καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλή εκτίμηση και αποδοχή που έχουν οι αγώνες της διοργάνωσης στην καρδιά τους. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τους αθλητές η διοργάνωση προσπαθεί να εξελίξει το επίπεδο των αγώνων της.

Ευχαριστούμε, τέλος, τους μεγάλους χορηγούς του αγώνα: το κατάστημα δρομικών ειδών Runner Store, την εταιρία ΒΙΚΟΣ, καθώς και όλους λοιπούς χορηγούς, υποστηρικτές και τις εθελοντικές ομάδες που συνέδραμαν στην υλοποίηση του αγώνα, χωρίς την βοήθεια των οποίων η υλοποίηση των αγώνων θα ήταν δύσκολη.

 Το Δ.Σ. της Μαραθωνίου Ολύμπου κλείνοντας τη δρομική χρονιά με την υλοποίηση του Χειμωνιάτικου Ενιπέα και τα Ολύμπια Μονοπάτια ως το επιστέγασμα της αγωνιστικής περιόδου 2019, εύχεται σε αθλητές-αθλήτριες, χορηγούς και εθελοντές Καλές Γιορτές.

 

 

 

Η οργανωτική επιτροπή του Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2019

 

Λιτόχωρο, 9/12/2019

Δευ, 12/09/2019 - 20:56
Χειμωνιάτικος Ενιπέας – Τελευταία Νέα
 
 
Μονοπάτια
Το μονοπάτι από την εκκίνηση ως την Γκόλνα και στη συνέχεια ως την γέφυρα της Καστάνας δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα.

Σε όλη την διαδρομή υπήρχαν αρκετά φύλλα, τα οποία έχουν καθαριστεί, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.
 
Η διοργάνωση έκρινε ακατάλληλη την γέφυρα η οποία καταστράφηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών. Για την ασφάλεια των αθλητών δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε η μισή η οποία απέμεινε, λόγω μη στατικότητας. Οπότε αποφάσισε να κατασκευάσει μια μικρότερη, αυτοσχέδια, εντελώς ασφαλής δίπλα από την κατεστραμμένη.

Σε γενικές γραμμές, λόγω υγρασίας, ελαφριάς χιονόπτωσης και χαμηλών θερμοκρασιών, το τερέν είναι γλιστερό. Λόγω της ολισθηρότητας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε υγρές πέτρες και ξύλινα σκαλοπάτια.

Νέες λινάτσες τοποθετήθηκαν στις 5 ξύλινες καλές γέφυρες και την μια αυτοσχέδια.

Προσοχή μετά το 17ο χιλιόμετρο, όπου υπάρχει μια συνεχόμενη έντονη κατηφόρα για τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα.

Σημεία τρεχούμενου νερού
Γκόλνα – Καστάνα: Τρεχούμενο νερό ρεματιάς περίπου 2κμ μετά την κορυφή της Γκόλνας.
Καστάνα (1η Γέφυρα) – Σταθμός Μοναστήρι : οι αθλητές περνάνε 4 φορές νερό (τρεχούμενο νερό ποταμιού και ρεματιών).
Σταθμός Μοναστήρι  - Σταθμός Ζηλνιά : Περίπου 3κμ μετά τον κεντρικό σταθμό υπάρχει αυτοσχέδια βρύση με τρεχούμενο νερό.

Σταθμοί
Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών σε δυο σημεία, το ένα περίπου στη μέση της διαδρομής, στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου (gel που θα δίνεται ανοιγμένο και θα καταναλώνεται επί τόπου, ηλεκτρολύτης, σνακς) και στην θέση Ζηλνιά στο 18ο χιλιόμετρο (νερο, ηλεκτρολύτης, σνακς). Επιπλέον, προσφέρεται κοτόσουπα ή χορτόσουπα (για τους χορτοφάγους), φέτα Ήπειρος, φρούτο και γλυκό στον τερματισμό για όλους τους αθλητές του Χειμωνιάτικου Ενιπέα.

Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει μαζί του, παγούρι ή κύπελο. Δεν θα υπάρχουν ποτήρια στους σταθμούς.

Σήμανση
Η διαδρομή έχει σχετικά πυκνή σήμανση (περίπου ανά 100 με 150 μέτρα ακόμα και σε καλογραμμένα μονοπάτια). Θα υπάρχουν ταμπελάκια με το Logo της διοργάνωσης, ταμπελάκια με δείκτες για να δείχνουν την κατεύθυνση, και τέλος ταινία σήμανσης.

Αθλητής που δεν θα δει κάποια από τα παραπάνω για τουλάχιστον 500 μέτρα, σημαίνει ότι έχει χαθεί και καλό είναι να γυρίσει πίσω στο τελευταίο σημάδι.

Καιρός
Ο καιρός την ημέρα του αγώνα θα είναι νεφελώδης με αρκετή υγρασία μέσα στο φαράγγι και στα ανήλια μέρη του αγώνα. Την ώρα που θα περνάει ο αγώνας στο ψηλότερο σημείο (11.00 με 13.00) θα υπάρχει συννεφιά με θερμοκρασία από 3 έως 6 βαθμούς.  
 
Εξοπλισμός
Δεν απαιτείται υποχρεωτικός εξοπλισμός από τους αθλητές, συστήνεται όμως να μεταφέρουν ελάχιστο εξοπλισμό επιβίωσης, όπως αδιάβροχο - αντιανεμικό μπουφάν, αιμοστατικό επίδεσμο, τροφή ανάγκης, κύπελλο (δεν θα προσφέρονται κύπελλα στο Σταθμό Υποστήριξης) και υδροδοχείο. Η αλουμινοκουβέρτα, καθώς και αξεσουάρ ένδυσης όπως γάντια και σκούφος, συστήνονται σε όσους αθλητές που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα τους προσέφερε επιπλέον ασφάλεια και άνεση στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Οι καιρικές συνθήκες το Δεκέμβριο ενδέχεται να είναι ακραίες λόγω εποχής. Για αυτό το λόγο σκόπιμο είναι να λάβουν οι αθλητές ειδική μέριμνα για την ένδυση τους. Η χρήση μπατόν πεζοπορίας απαγορεύεται, για λόγους ασφάλειας των αθλητών από ακούσιους τραυματισμούς.
Αριθμός Συμμετοχής
Οι αριθμοί συμμετοχής παραλαμβάνονται μόνον με την προσκόμιση αποδεικτικού ταυτότητας. Τρίτο άτομο μπορεί να παραλάβει τον αριθμό κάποιου συμμετέχοντα μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης υπογεγραμμένης από τον συμμετέχοντα.
Φάκελος Συμμετοχής
Στον φάκελο συμμετοχής που θα παραλάβετε από την γραμματεία του αγώνα, θα περιέχει :

  • Αριθμό bib
  • χρονομέτρησης (αυστηρά τοποθετείτε στο παπούτσι)
  • Παραμάνες
  • Αυτοκόλλητο με τον αριθμό συμμετοχής για να το τοποθετήσει ο αθλητής στην τσάντα του, ώστε να μπορεί να αφήσει τα πράγματά του σε μέρος που θα υποδείξει η διοργάνωση.
Χρονομέτρηση – Αριθμός Bib
Ο αριθμός Bib θα πρέπει να είναι σε εμφανή σημείο. Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει δεμένο στο παπούτσι του το chip της χρονομέτρησης. Σε άλλο σημείο εκτός του παπουτσιού (π.χ.,τσέπη, σακίδιο κτλ) το chip δεν λειτουργεί. Αθλητής που δεν θα έχει μαζί του τον αριθμό bib και δεν θα εμφανιστεί ο χρόνος του λόγω κακής τοποθέτησης του chip, θα θεωρείτε άκυρη η συμμετοχή του στον αγώνα.
 
Τετ, 12/04/2019 - 16:51

14ος ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΝΙΠΕΑΣ, 08/12/2019

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 ανοίγουν οι εγγραφές για τον 14ο Χειμωνιάτικο Ενιπέα.

Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» πραγματοποιείται την δεύτερη Κυριακή κάθε Δεκεμβρίου. Η διαδρομή του αγώνα εκτείνεται σε 22,5 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 19 σε μονοπάτια, με θετική υψομετρική διαφορά 1650 μέτρα. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας είναι 5 ώρες. Η τροφοδοσία των αθλητών περιορίζεται σε δυο σταθμούς, περίπου στο μέσον της διαδρομής στην θέση Μοναστήρι (11.5οΚΜ) και στο 18ο Κμ περίπου, στην θέση Ζηλνιά.

Η προκήρυξη του αγώνα : https://www.olympus-marathon.com/h-enipeas/heimoniatikos-enipeas-prokiryxi

Κυρ, 09/15/2019 - 18:54

13ος Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2018, ένας επιτυχημένος αγώνας

υψηλών απαιτήσεων και επιδόσεων.

 

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στις 9 Δεκεμβρίου 2018, ο 13ος Χειμωνιάτικος Ενιπέας και τα 4α Ολύμπια Μονοπάτια, 11km. Σύμμαχος της επιτυχίας ήταν ο αίθριος καιρός, ο οποίος χάρισε σε αθλητές και επισκέπτες μοναδικές εικόνες του Ολύμπου  αναδεικνύοντας τις χιονισμένες κορυφές του.

 

13οs Χειμωνιάτικοs Ενιπέas

Ο X.E. έχει πλέον καθιερωθεί στο ετήσιο καλεντάρι των αθλητών του ορεινού τρεξίματος τον οποίο και κατατάσσουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για την άρτια και ποιοτική διοργάνωσή του. Για άλλη μια χρονιά οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με τα μεγαλύτερα ονόματα του ορεινού τρεξίματος να παίρνουν εκκίνηση  στο Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου. Όλοι οι δρομείς έτρεξαν στον αγαπημένο τους Ενιπέα και κατάφεραν να τερματίσουν σε έναν αγώνα υψηλών απαιτήσεων και συναγωνισμού.

Η πανέμορφη διαδρομή σε συνδυασμό με τον ανέλπιστα λόγω εποχής ωραίο καιρό χάρισε στους αθλητές μοναδικές εικόνες του Ολύμπου στο μαγευτικό Φαράγγι του Ενιπέα, στην προσήλια πλευρά του βουνού με θέα προς τις κορυφές και τη θάλασσα του Θερμαϊκού αλλά και μέσα στα σηματοδοτημένα και καθαρά μονοπάτια της διαδρομής και τις ασφαλείς γέφυρες του Φαραγγιού.

Στην εκκίνηση του αγώνα βρέθηκαν περίπου 600 αθλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας ανάμεσα στους οποίους και οι επιφανέστεροι της κοινότητας του  ορεινού τρεξίματος. Στους τερματισμούς του αγώνα σημειώθηκαν υψηλές επιδόσεις φέρνοντας ως πρώτο νικητή τον πρωταθλητή Δημήτρη Θεοδωρακάκο της Salomon Hellas με χρόνο ρεκόρ 2.02.31, δεύτερο νικητή τον Δημήτρη Σελέτη της Kassimis Training με χρόνο 2.03.31 και τρίτο νικητή τον Φώτη Ζησιμόπουλο της Kasimis Training με χρόνο 2.04.19. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Δήμητρα Τσαλοκώστα με χρόνο 2.33.33, δεύτερη η Κατερίνα Τσέκοσκα με χρόνο 2:43:12 και τρίτη η  Ανδριάννα Βασιλάτου της ομάδας ALL TERRAIN RUNNERS με χρόνο 2.54.35.

Για έκτη χρονιά στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα βραβεύτηκαν και οι ηλικιακές κατηγορίες σημειώνοντας και εδώ πολύ καλές επιδόσεις. Στην ηλικιακή κατηγορία Μ18 την πρώτη θέση κατέλαβε ο Σωτήρης Παπαποστόλου με ατομικό χρόνο ρεκόρ 2.16.33,  τη δεύτερη θέση ο Ανδρέας Τσιάρας της Baliotis Nature Trail και τη τρίτη θέση ο Ηλίας Καραλής της La Sportiva team Greece με ίδιο χρόνο τερματισμού 2.27.00. Στην ηλικιακή κατηγορία πρώτος ο Δημήτρης Σελέτης, δεύτερος ο Φώτης Ζησιμόπουλος και τρίτος ο Γιώργος Διαλεκτός της Salomon Hellas (2.07.25). Στην ηλικιακή κατηγορία M40 την πρώτη θέση κατέλαβε Δημήτρης Θεοδωρακάκος, την δεύτερη θέση ο Αρώνης Πλάτωνας (2.19.36) και την τρίτη θέση ο Ιωάννης Κουρκουρίκης της Salomon Hellas  (2:23:03). Στην ηλικιακή κατηγορία Μ50 τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν οι αθλητές Sylvian Gobel της ομάδας Σ.Δ. Ιωαννίνων (2.37.31) Νίκος Κωστόπουλος της La Sportiva team Greece (2:41:49), και Κώστας Γκουτζιομήτρος του ΣΔΥ Κοζάνης (2:48:44). Τέλος, στην ηλικιακή κατηγορία Μ60+ βραβεύτηκε πρώτος ο Κωνσταντίνος Παρίζας της ομάδας ΝΑΟΥΣΑ ΒΕΡΜΙΟ TRAIL με ατομικό  ρεκόρ 3:00:33, δεύτερος ο Κωνσταντίνος Νεστορόπουλος της ΣΔΥ ΚΟΖΑΝΗΣ (3.19.02) και τρίτος της κατηγορίας ο Χρήστος Τσιαργαλής της Olympus Marathon Running Τeam (3.20.19).

Στις γυναίκες την πρώτη θέση στην ηλικιακή κατηγορία W18 κατέκτησε η Φλορού Κωνσταντίνα (3:49:50). Στην ηλικιακή κατηγορία W πρώτη η Ανδριάννα Βασιλάτου, δεύτερη η  Tijana Panic (3.02.51) και τρίτη η Hemert Marcella Van  με χρόνο 3.03.40. Στην ηλικιακή κατηγορία W40 πρώτη η Δήμητρα Τσαλοκώστα, δεύτερη η Κατερίνα Τσέκοσκα και τρίτη η Βένη Διμπάρη με χρόνο 3.04.31. Ενώ στην ηλικιακή κατηγορία W50 βραβεύτηκε πρώτη νικήτρια η Αδαμαντία Βασιλάτου (3.48.29), δεύτερη νικήτρια η Βηθλεέμ Παπακοσμά (3.52.01) και τρίτη νικήτρια Άννα Μαρία Χαραλαμπίδου (4.05.07).

Ιδιαίτερα έντονος και υψηλού επιπέδου ήταν ο συναγωνισμός στην κατηγορία του ομαδικού. Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα Kassimis Training, την δεύτερη θέση η Salomon Hellas και την τρίτη η La Sportiva team Greece.

 

4ο Ολύμπια Μονοπάτια 11km-Potentilla Edition.

Μια όμορφη αγωνιστική νότα έδωσε και ο μικρότερος αγώνας της διοργάνωσης, τα Ολύμπια Μονοπάτια αφιερωμένος στο ενδημικό φυτό Potentilla deorum. Διεξήχθη για πρώτη φορά φέτος σε χειμωνιάτικο φόντο, ενώ είχε προηγηθεί η διεξαγωγή του άλλες τρεις φορές στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Olympus Marathon. Με 210 αθλητές και αθλούμενους δόθηκε η εκκίνησή του, λίγα λεπτά μετά την εκκίνηση του Χειμωνιάτικου Ενιπέα. Οι αθλητές απόλαυσαν τη διαδρομή παίρνοντας μια μικρή γεύση από την αίγλη του Ολύμπου.

Η διοργάνωση βράβευσε τους τρεις πρώτους νικητές και τις τρεις πρώτες νικήτριες του αγώνα με αναμνηστικό έπαθλο. Πιο συγκεκριμένα, πρώτος νικητής στα 4α Ολύμπια Μονοπάτια ήταν ο Ιωάννης Βασίλας (00.51.44), δεύτερος ο Κωνσταντίνος Τσουκανάς (00.55.13), και τρίτος ο Κωνσταντίνος Θυμιόπουλος (00.56.04). Ενώ στις γυναίκες, την πρώτη θέση του βάθρου κατέκτησε η Στεφανί Πίσση (00.59.46), τη δεύτερη η Σωτηρία Καπέλιου (01.04.28),  και τη τρίτη η Ειρήνη Κουτσιμανή. (01.04.50).

Η οργανωτική επιτροπή του Χειμωνιάτικου Ενιπέα θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες που τίμησαν με την παρουσία τους τον 13ο Χειμωνιάτικο Ενιπέα και τα 4α Ολύμπια Μονοπάτια καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλή εκτίμηση και αποδοχή που έχουν οι αγώνες της διοργάνωσης στην καρδιά τους. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τους αθλητές η διοργάνωση προσπαθεί να εξελίξει το επίπεδο των αγώνων της.

Ευχαριστούμε, τέλος, τους μεγάλους χορηγούς του αγώνα: το κατάστημα δρομικών ειδών Runner Store, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, καθώς και όλους λοιπούς χορηγούς, υποστηρικτές και τις εθελοντικές ομάδες που συνέδραμαν στην υλοποίηση του αγώνα, χωρίς την βοήθεια των οποίων η υλοποίηση των αγώνων θα ήταν δύσκολη.

 Το Δ.Σ. της Μαραθωνίου Ολύμπου κλείνοντας τη δρομική χρονιά με την υλοποίηση του Χειμωνιάτικου Ενιπέα και τα Ολύμπια Μονοπάτια ως το επιστέγασμα της αγωνιστικής περιόδου 2018, εύχεται σε αθλητές-αθλήτριες, χορηγούς και εθελοντές Καλά Χριστούγεννα.

 

Η οργανωτική επιτροπή του Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2018

Λιτόχωρο, 17/12/2018.

 

Δευ, 12/17/2018 - 23:57

Χειμωνιάτικος Ενιπέας – Τελευταία Νέα

 

Μονοπάτια

Το μονοπάτι από την εκκίνηση ως την Γκόλνα και στη συνέχεια ως την γέφυρα της Καστάνας δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Εκτός από ένα πεσμένο δέντρο μετά την Γκόλνα στην κατηφόρα για Καστάνα, όπου οι αθλητές θα πρέπει να το περάσουν από πάνω. Εκεί έχει τοποθετηθεί επιπρόσθετη σήμανση.

Από την ξύλινη γέφυρα στο ύψος της Καστάνας ως το παλαιό μοναστήρι υπάρχουν αρκετά φύλλα. Ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς από κάτω δεν κρύβονται πέτρες και οι αθλητές θα διασχίσουν το τμήμα αυτό ανηφορικά. 

Σε γενικές γραμμές, λόγω υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών, το τερέν είναι γλιστερό. Λόγω της ολισθηρότητας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε υγρές πέτρες και ξύλινα σκαλοπάτια.

Νέες λινάτσες τοποθετήθηκαν στις 6 ξύλινες γέφυρες.

Προσοχή μετά το 17ο χιλιόμετρο, όπου υπάρχει μια συνεχόμενη έντονη κατηφόρα για τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα.

 

Σημεία τρεχούμενου νερού

Γκόλνα – Καστάνα: οι αθλητές περνάνε μια φορά νερό, με το τελευταίο τρεχούμενο περίπου 400-500 μέτρα πριν την διασταύρωση της Καστάνας.

Καστάνα – Άγιος Διονύσιος: οι αθλητές περνάνε τρεις φορές νερό.  

Άγιος Διονύσιος – Ζηλνιά : μια φορά μικρό ρέμα, με το τελευταίο τρεχούμενο νερό περίπου 400-500 μέτρα πριν την διασταύρωση της Καστάνας.

Σταθμοί

Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών σε δυο σημεία, το ένα περίπου στη μέση της διαδρομής, στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου (gel που θα δίνεται ανοιγμένο και θα καταναλώνεται επί τόπου, ηλεκτρολύτης, σνακς) και στην θέση Ζηλνιά στο 18ο χιλιόμετρο (νερο, ηλεκτρολύτης, σνακς). Επιπλέον, προσφέρεται κοτόσουπα, φρούτο και γλυκό στον τερματισμό για όλους τους αθλητές.

Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει μαζί του, παγούρι ή κύπελο. Δεν θα υπάρχουν ποτήρια στους σταθμούς.

Σήμανση

Η διαδρομή έχει σχετικά πυκνή σήμανση. Θα υπάρχουν ταμπελάκια με το Logo της διοργάνωσης, ταμπελάκια με δείκτες για να δείχνουν την κατεύθυνση, χιλιομετρικές αποστάσεις ανά 5 χιλιόμετρα και τέλος ταινία σήμανσης.

Αθλητής που δεν θα δει κάποια από τα παραπάνω για τουλάχιστον 500 μέτρα, θα πει ότι έχει χαθεί και καλό είναι να γυρίσει πίσω στο τελευταίο σημάδι.

Καιρός

Ο καιρός την ημέρα του αγώνα θα είναι σχετικά νεφελώδης. Την ώρα που θα περνάει ο αγώνας στο ψηλότερο σημείο (11.00 με 13.00) θα υπάρχει συννεφιά με θερμοκρασία από 0 έως 3 βαθμούς.  

 

Εξοπλισμός

Δεν απαιτείται υποχρεωτικός εξοπλισμός από τους αθλητές, συστήνεται όμως να μεταφέρουν ελάχιστο εξοπλισμό επιβίωσης, όπως αδιάβροχο - αντιανεμικό μπουφάν, αιμοστατικό, τροφή ανάγκης, κύπελλο (δεν θα προσφέρονται κύπελλα στο Σταθμό Υποστήριξης) και υδροδοχείο. Η αλουμινοκουβέρτα, καθώς και αξεσουάρ ένδυσης όπως γάντια και σκούφος, συστήνονται σε όσους αθλητές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα τους προσέφερε επιπλέον ασφάλεια και άνεση στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Οι καιρικές συνθήκες το Δεκέμβριο ενδέχεται να είναι ακραίες λόγω εποχής. Για αυτό το λόγο σκόπιμο είναι να λάβουν οι αθλητές ειδική μέριμνα για την ένδυση τους. Η χρήση μπατόν πεζοπορίας απαγορεύεται, για λόγους ασφάλειας των αθλητών από ακούσιους τραυματισμούς.

 

Χρονομέτρηση

Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει δεμένο στο παπούτσι του το chip της χρονομέτρησης. Σε άλλο σημείο εκτός του παπουτσιού (Π.χ. Τσέπη, σακίδιο κτλ) το chip δεν λειτουργεί. Αθλητής που δεν θα εμφανιστεί ο χρόνος του λόγω κακής τοποθέτησης του chip, θα θεωρείτε άκυρη η συμμετοχή του στον αγώνα.

Παρ, 12/07/2018 - 00:14

Μετά από αιτήματα πολλών αθλητών, η οργανωτική επιτροπή του Χειμωνιάτικου Ενιπέα αποφάσισε να δώσει παράταση για το κλείσιμο των εγγραφών μια επιπλέον εβδομάδα. Οπότε η τελική ημερομηνία για τον κλείσιμο των εγγράφων του Χειμωνιάτικου Ενιπέα θα είναι η Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και ώρα 18.00.

Λιτόχωρο 23/11/2018

Παρ, 11/23/2018 - 20:02

Η χρήση μπατόν επιτρέπετε μόνο με τα προστατευτικά καλύμματα της μεταλλικής μύτης (τάπες). Αθλητές που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν τα προστατευτικά καλύμματα στα μπατόν θα έχουν ποινή 30 λεπτών επιπλέον στον τελικό τους χρόνο. Από την διοργάνωσης θα υπάρχουν άτομα σε όλο το μήκος της διαδρομής του αγώνα, για τον συγκεκριμένο έλεγχο.

Από την Οργανωτική Επιτροπή

Τετ, 12/06/2017 - 16:18

 

Αποτελέσματα Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2006

 

A/A Surname / Name Age
Km-5 (Καστάνα)
Km-11 (Πριόνια)
Km-17 (Καστάνα)
Km-22 (Λιτόχωρο)
1 Θεοδώρου Ζαχαρίας 28 35.58 1.15.51 1.44.32 2.15.25
2 Παπαθανασόπουλος Αργύρης 33 34.58 1.16.40 1.51.18 2.30.03
3 Τσαντός Κώστας 32 39.55 1.25.12 1.57.30 2.32.02
4 Μενελάου Κωνσταντίνος 24 40.12 1.26.28 1.59.02 2.33.39
5 Κολέτσιος Θανάσης 28 40.43 1.28.14 2.00.42 2.37.26
6 Ουζουνίδης Γιώργος 23 39.31 1.25.45 2.01.37 2.40.46
7 Βαφειάδης Μανώλης 40 39.57 1.28.10 2.03.08 2.40.58
8 Νίκας Τάσος 39 41.00 1.28.32 2.03.10 2.41.39
9 Κασίμης Δημήτρης 26 39.27 1.22.47 1.57.37 2.42.12
10 Μαστροθεόδωρος Λευτέρης 28 41.14 1.30.16 2.05.19 2.45.01
11 Πουλοπάτη Μαρία 28 41.43 1.30.41 2.05.56 2.45.07
12 Μαστροθεόδωρος Τάσος 47 42.40 1.32.15 2.06.12 2.46.51
13 Αντωνόπουλος Φώτης 27 45.25 1.30.45 2.05.52 2.47.25
14 Πετρίδης Δημήτρης 36 43.55 1.31.52 2.10.08 2.54.47
15 Βουλγαρίδης Χρήστος 37 43.52 1.34.57 2.13.16 2.54.53
16 Ρούσσος Δημήτρης 37 43.58 1.34.10 2.13.18 2.54.58
17 Δουβίκας Κώστας 32 47.20 1.39.29 2.19.47 2.58.39
18 Φίλιππας Στάθης 34 43.40 1.34.15 2.15.53 3.00.57
19 Νικολής Αντώνης 23 44.14 1.35.57 2.18.42 3.01.26
20 Αλέρτας Γιώργος 32 47.44 1.41.00 2.21.58 3.02.03
21 Καραμήτρος Μάρκος 14 43.32 1.34.18 2.14.50 3.02.50
22 Ζιάρας Κώστας 39 44.08 1.33.47 2.16.49 3.06.07
23 Γκαραλιάκος Χρήστος 38 45.23 1.38.01 2.20.12 3.06.22
24 Αθανασιάδης Ανδρέας 43 44.49 1.38.36 2.22.00 3.06.43
25 Λαμπρινίδης Δημήτρης 44 50.55 1.41.42 2.22.36 3.07.22
26 Παπουνίδου Ναταλία 41 48.22 1.43.24 2.25.07 3.07.43
27 Πετρόπουλος Νίκος 37 48.27 1.41.26 2.25.11 3.09.11
28 Διονυσόπουλος Μιχάλης 44 48.29 1.45.21 2.28.11 3.11.08
29 Ανδρομέδας Παναγιώτης 39 48.25 1.43.02 2.25.18 3.11.47
30 Αγγελάκης Παναγιώτης 34 45.50 1.43.16 2.24.22 3.11.47
31 Ζιάκος Κωνσταντίνος 27 51.17 1.47.03 2.27.38 3.14.34
32 Κούκης Γιώργος 33 58.40 1.41.00 2.25.38 3.17.49
33 Καλούδης Αλέξανδρος 40 49.05 1.44.05 2.29.37 3.17.54
34 Τυλιγάδας Ηλίας 60 47.52 1.43.52 2.28.12 3.19.14
35 Λιάγκας Τάσος 41 49.09 1.48.43 2.32.55 3.20.38
36 Καϊάφας Στέλιος 39 45.40 1.41.03 2.25.37 3.21.16
37 Αποστολακάκης Απόστολος 46 49.23 1.47.27 2.31.32 3.21.23
38 Βιαστικόπουλος Νίκος 33 48.50 1.46.41 2.34.07 3.22.53
39 Μεζίλης Νίκος 26 52.03 1.49.33 2.34.49 3.23.41
40 Νικολακόπουλος Κωνσταντίνος 41 46.25 1.44.50 2.30.23 3.24.13
41 Κορρές Στέλιος 24 49.26 1.47.28 2.34.08 3.25.02
42 Καυκόπουλος Βασίλης 36 50.41 1.48.14 2.35.05 3.25.09
43 Γκουλιάφας Αριστοτέλης 31 48.38 1.42.49 2.29.43 3.29.22
44 Καμαριωτίδης Τάσος 45 54.36 1.55.06 2.41.39 3.30.04
45 Τσιάλαβος Βασίλης 29 50.44 1.50.07 2.39.15 3.31.10
46 Αληφακιώτης Αντώνης 35 54.33 1.58.22 2.47.15 3.37.59
47 Αναστασιάδης Στέργιος 34 52.19 1.55.54 2.43.10 3.38.27
48 Καραμήτρος Παύλος 45 56.46 2.03.10 2.49.15 3.38.38
49 Σουρτζής Νίκος 46 56.41 1.59.10 2.49.18 3.38.43
50 Παπαδόπουλος Μιχάλης 46 54.38 1.59.10 2.49.18 3.38.43
51 Θεοχαρίδης Χρήστος 36 55.44 1.59.04 2.49.16 3.47.26
52 Καμαριανάκης Ανδρέας 34 54.12 1.57.58 2.49.44 3.50.19
53 Λαμπίρης Βαγγέλης 32 52.09 1.54.12 2.50.19 3.51.04
54 Αποστολάκης Γιάννης 42 52.05 1.54.12 2.50.18 3.51.09
55 Σαντοριναίος Ορφέας 25 50.07 1.42.03 2.39.52 3.53.15
56 Κούτλης Αργύρης 35 56.41 2.03.34 2.55.21 3.55.05
57 Μάρδας Δημήτρης 39 1.00.26 2.04.54 2.57.29 3.56.00
58 Δοξαράς Γιώργος 35 55.26 2.03.10 3.05.07 4.05.13
59 Ελευθεριάδης Γιώργος 53 59.02 2.08.24 3.10.32 4.08.50
60 Γεωργάτος Χρήστος 50 58.40 2.06.38 3.06.30 4.09.57
61 Κρητικόπουλος Λάζαρος 39 58.52 2.06.38 3.06.47 4.10.51
62 Μαλλιόπουλος Δημοσθένης 26 59.27 2.07.43 3.10.46 4.11.13
63 Νικολάου Χάρης 47 51.26 1.58.18 2.54.42 4.14.02
64 Πολιτίδης Γιώργος 40 54.08 2.01.32 2.52.36 4.14.10
65 Αναστασόπουλος Παύλος 45 56.35 2.07.45 3.10.29 4.14.14
66 Μπατζιτέγος Απόστολος 37 1.00.22 2.12.54 3.16.58 4.17.33
67 Ελευθερίου Λευτέρης 37 59.31 2.11.55 3.11.14 4.18.34
68 Κούτρας Σπύρος 32 54.54 2.14.34 3.16.30 4.18.49
69 Μάρζα Τατιάνα 24 1.09.37 2.18.55 3.19.04 4.19.20
70 Ιωαννίδης Σταμάτης 40 1.09.40 2.18.55 3.19.05 4.19.25
71 Μπέκος Βασίλης 32 53.52 1.57.46 3.12.49 4.21.16
72 Δεσποινιάδης Δημήτρης 28 59.08 2.14.05 3.15.27 4.21.20
73 Αντωνακόπουλος Δημήτρης 33 59.06 2.06.30 3.09.27 4.25.00
74 Σεϊτ Επαμεινώνδας 38 59.01 2.06.30 3.09.29 4.25.16
75 Βρέττα Κατερίνα 35 1.01.46 2.22.40 3.32.10 4.52.23
76 Ρέκος Θανάσης 30 1.07.25 2.22.40 3.30.20 4.55.43
77 Ματσαρίδης Γιάννης 50 1.00.27 2.15.39 3.26.52 4.57.06
78 Καραμήτρος Μωυσής 17 48.32 1.56.03 3.10.20 4.57.11
79 Ρέκου Νατάσα 32 1.09.35 2.28.53 3.53.52 5.36.41
80 Γιαννακούδης Απόστολος 29 1.07.25 2.39.10 4.00.41 5.37.05
81 Πασχαλίδου Μαρία 38 1.25.07 3.05.40 4.28.55 5.52.28
82 Αρβανίτης Μιχάλης 30 1.25.06 3.05.40 4.28.56 5.52.48
83 Μπουρούτης Ανδρέας 41 48.38 1.42.05 * ΕΓΚ
84 Καλότυχος Χάρης 16 55.37 2.04.06 * ΕΓΚ
85 Αγιοβλασίτης Κώστας 51 1.00.24 2.08.32 * ΕΓΚ
86 Νικολαΐδης Κώστας 24 55.32 2.11.08 * ΕΓΚ
87 Γεωργίου Δημήτρης 39 1.07.50 2.18.36 * ΕΓΚ
88 Μοναστηριώτης Νίκος 28 54.20 2.26.27 * ΕΓΚ
89 Μπριντάκης Μιχάλης 62 1.03.49 2.24.02 * ΕΓΚ
90 Αρβανιτίδης Γιώργος 57 1.30.07 3.17.20 * ΕΓΚ
91 Τερλεμέ Δήμητρα 34 1.30.08 3.17.20 * ΕΓΚ
92 Παγώνης Δημήτρης 50 1.38.46 * * ΕΓΚ
93 Σκλαβιάδης Θόδωρος 50 1.38.46 * * ΕΓΚ
94 Λέτσος Κώστας 30 1.44.56 * * ΕΓΚ

 

Τρί, 12/12/2006 - 15:04